Vandaag wil ik een ernstig onderwerp met u delen dat gisteren ter sprake kwam in de nabespreking van het doorspelen van de eerste acte. Geen grappig verhaal vandaag over wie wat zei en deed en hoe hard we daarover moesten lachen dus maar meer een lesje musical spelen.
Les 25: Wat doe je als je geen hoofdrol hebt?

Ziet u, veel mensen denken dat het heel moeilijk is om een hoofdrol te spelen in een musical.
Je moet veel tekst uit je hoofd kennen, staat continu op het podium en je hebt waarschijnlijk ook nog wat solonummers die je moet zingen.
En inderdaad, dat is best een uitdaging (zeg ik alsof ik jaarlijks de hoofdrol speel :). Elke week vraag je je weer af hoe het mogelijk is om naast de tijd voor je studie/werk/gezin/vrienden/familie ook nog een nieuwe lap tekst er in te stampen. Je wilt op woensdagavond niet de helft van de tijd met je mond vol tanden staan omdat dat zo vervelend spelen is voor jezelf en voor je mede castleden. Bovendien wil je in november voor het publiek niet volledig dicht slaan.
En dan moet je ook nog de dansjes goed aanleren want het publiek zal veel naar je kijken dus wil je niet over je eigen voeten struikelen.
Én je moet naast je solo’s ook nog allerlei koorpartijen aanleren.
Ja, het leven van een hoofdrolspeelster is zwaar.

Maar er zijn natuurlijk maar een beperkt aantal hoofdrollen.
Zeg dat er in een stuk bijvoorbeeld maximaal 4 hoofdrollen zitten. Dan hou je in ons geval nog 8 dames over die een ‘kleinere’ rol spelen. Een niet-hoofdrol. Een bijrol.
Het klinkt misschien negatief als ik dat zo schrijf.
Maar elke hoofdrolspeelster zal u vertellen dat de bijrollen het stuk maken.
En het leven van een hoofdrolspeelster lijkt misschien zwaar maar die van een bijrolspeelster is zwaarder!

Een aantal voorbeelden aan de hand van de repetitie van gisteren:

Als bijrol zit je bijvoorbeeld in de lastige situatie dat je af en toe een zinnetje moet zeggen.
Makkelijk, denkt u misschien. Niet veel om uit je hoofd te leren.
Maar dat is dus een misvatting.
Een bijrol moet namelijk niet alleen de eigen teksten kennen maar ook die van de mensen om haar heen. Want die losse zinnetjes moeten vaak snel na elkaar gezegd worden om de snelheid in het stuk te houden. Je moet dus heel goed weten wat iemand 4 zinnen voor jou zegt zodat je op tijd jouw zin er in kan gooien.
En dat gaat soms wel eens mis zoals gisteren bleek toen Miranda C er lachend uitgooide “Toen ik het vanmiddag oefende kende ik het nog wel”.

Maar er kunnen ook situaties zijn dat je een periode niets te zeggen hebt omdat er bijvoorbeeld net een nieuw personage wordt geïntroduceerd. De eigenwijze regisseur vindt dat je in de scene moet blijven en dat je ‘iets van het gesprek dat gevoerd wordt moet vinden’ maar ondertussen sta je wel voor je gevoel niets te doen op het podium.
Zo hadden Myrthe en Miranda M gisteren tijdens de opkomst van Ingrid de tijd om uit te zoeken dat ze 8 pagina’s lang geen tekst zouden hebben.
Dit leverde een mooi leermoment voor ons allemaal op toen de discussie ging over hoeveel je mag bewegen achter op het podium en wat je met weinig bewegingen kunt uitstralen.
Dit zijn echter onderwerpen voor de verdiepingsles van musical les 25 en die zullen we hier niet verder behandelen. (Mocht u hierin geïnteresseerd zijn kunt u zich inschrijven voor het nieuwe cursusjaar van de volwassenen van Stichting TheaterRijk).

Tot slot wil ik nog enkele voorbeelden behandelen die aantonen dat het hebben van een bijrol zeker niet inhoudt dat er minder van je wordt verwacht.
– Annemarie blijft bij het zingen nog gewoon eisen van de mezzosopranen dat hun ah-tjes zo zacht zijn dat de hoge sopranen ook nog te horen zijn.
– De bijrol die tijdens de dans ineens de verkeerde kant oploopt omdat ze nog niet heeft geoefend met dansen én zingen tegelijk valt net zo hard op als een struikelende hoofdrolspeelster.
– Elke dame op hakken die wiebelt omdat ze niet gewend is zo hoog te staan moet íedere repetitie op hakken verschijnen.
– Ank heeft voor álle dames een perfect kleding plaatje in haar hoofd en met minder neemt ze geen genoegen.
– Eric, die eigenlijk niets met kleding heeft maar meer met muziek, ziet alle dames graag in kokerrokken gemaakt van vuilniszakken.
– En hoewel sommige dames al heel bedreven zijn in het lopen op hakken zal niemand het dameswiebeltje ooit zo goed doen als Sjors!

En hiermee zijn we aan het einde gekomen van les 25.
Mochten er nog vragen zijn kunt u die 10 november na de laatste show stellen aan Sjors Wijers.
U vindt hem dan, hopelijk tevreden glimlachend, in de foyer van CC de Boodschap.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *